Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ezen az oldalon egészséges és nagyon fincsi ételek receptjeit találod, melyek könnyen elkészíthetők. Bár nem tartalmaznak húst, nem vegák számára is ízletesek. A receptek megosztásának ötlete a júniusi jóga táborból származik, ami nagyon jól sikerült. Mi magunk készítettük az ételeket "főszakácsunk" (drága testvérem) irányításával. Soha nem volt maradék és senki nem maradt éhen...

Házi sütésű kenyér:

Gondolnád, hogy a kenyér sütés lehet ennyire egyszerű és az eredmény ennyire finom?

Kb. 5 percet kell vele foglalkoznod, minimum 13,5 órát kelesztened és 50-55 perc alatt kisütnöd.

Én este szoktam bekeverni és másnap délután - este kisütni.

Összetevők, hozzávalók:

3 csésze liszt (tönköly búza liszt fehér finom őrlésű, tönköly búza liszt teljes kiőrlésű)

fél teáskanál száraz élesztő

1,5 teáskanál só

magok tetszés szerint: tökmag, napraforgómag, lenmag

1,5 csésze víz

egy nagy tál, konyharuha, egy jénai edény (kerek vagy ovális), sütőpapír, sütő

Elkészítés:

Végy egy csészét (én egy teás bögrét használok mércének) és egy nagy tálba mérj ki 3 csésze lisztet. Lehet az egész tönköly búza fehér liszt, ha fehérebb kenyeret szeretnél, vagy sötétítheted tönköly teljes őrlésű liszt hozzáadásával. Próbálgasd az arányokat, amíg meg nem találod a fogadhoz valót. (Én felesben szoktam, nővérkém pedig csak fehérből - mindekettő isteni szerintem :)

Szórj bele a lisztbe fél teáskanál szárazélesztőt és 1,5 teáskanál sót. Keverd össze.

Szórj bele tetszés szerint megokat (én tökmagot, napraforgómagot és lenmagot szoktam, nővérkém mag nélkül csinálja). Keverd el a lisztet a magokkal.

Adj hozzá 1,5 csésze vizet és keverd össze néhányszor.

Takard le egy konyharuhával és hagyd kelni minimum 12 órán át. Majd keverd össze ismét néhány mozdulattal és ismét pihentesd minimum 1,5 órát.

Melegítsd elő a sütőt benne a jénaival 250 fokra, majd vedd ki a jénait, tegyél bele sütőpapírt (szórhatsz rá egy kis lisztet is) és kapard bele a tésztát, tedd rá a jénai fedelét és süsd 30 percig. Majd vedd le a fedőt és tegyél rá alufóliát, hogy ne égjen meg a teteje és süsd még 20-25 percig.  Vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni. Egy konyharuha csavarva tárold, ne tedd zacskóba, mert beizzad. Egy hétig is friss marad :)

Zabkása:

Egy igen finom és tápláló reggeli, hogy jól induljon a nap és ne éhezz meg az ebédig...

Összetevők 1 főre:

3 evőkanál zabpehely

víz

aszalt gyümölcs (én áfonyát szoktam beletenni, de lehet aszaltszilvát, mazsolát, vagy amit épp szeretnél)

méz, fahéj (ízlés szerint)

Elkészítés:

Egy kislábasban öntsd fel a zabpelyhet annyi vízzel, hogy ellepje és kezd el főzni, közben kevergesd, hogy ne égjen le. Kb 1 perc mire felszívja a vizet, akkor le is veheted a tűzhelyről. Keverhetsz bele aszaltgyümölcsöket, ízesítheted mézzel, fahéjjal. Próbálgasd az ízeket, hogy mi jön be neked. (Nyáron friss gyümölcsökkel is fincsi...)

Spárgás - zöldborsós saláta: (ezzel egy kicsit várnunk kell, amíg megint lesz friss spárga)

Összetevők, hozzávalók (1 főre):

1 csomag friss spárga

30 dkg zöldborsó

1 fél csomag feta sajt

só, bors, olivaolaj

2 gerezd fokhagyma apróra vágva

serpenyő

Elkészítés:

Törd ketté a spárgákat, ahol eltörik a fölső része ehető az alső része viszont fás, azt ne használd fel. A fölső részeket mosd meg és törd még ketté. Pucold meg a borsót és mosd meg.

3 evőkanál olivaolajon párold a spárgát és a borsót puhára egy serpenyőben a fokhagymával. Ne legyen túl puha a spárga, mert akkor már nem olyan fini, nem baj ha kicsit roppanós marad. Ha kész ízesítsd pici sóval, borssal, de csak óvatosan, mert a feta sajt is sós lesz. Tedd ki tányérra és morzsold rá a sajtot. Jó étvágyat...

Humusz:

Összetevők, hozzávalók:

1 üveg vagy konzerv csicseri borsó (előfőzött)

1 csipet egész római kömény összetörve

2 evőkanál tahini (szezámkrém)

3 evőkanál olivaolaj

2 gerezd fokhagyma reszelve vagy összezúzva

só, bors

1 nagy vagy 2 kicsi citrom leve

öszevágott snidling és petrezselyem

Elkészítés:

Egy turmix vagy aprító gépben keverd össze a csicseriborsót, római köményt, tahinit, olivaolajat, fokhagymát, citromlét, amíg egy kenhető masszát nem kapsz. Majd a végén ízesítsd pici sóval, borssal és ha túl sűrűnek találod, lazíthatod egy kis vízzel. Add hozzá a snidlinget és a petrezselymet. Díszítheted a snidling virágaival, ami szintén ehető. Hűtőben tárold! Nyami, nyami....

Padlizsánkrém:

Összetevők:

2 méretes padlizsán

1-2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál olivaolaj

só, bors

petrezselyem

Elkészítés:

Mosd meg a padlizsánokat, vágd le a zödet a végéről és szurkáld meg egy villával néhányszor. Majd tedd bele egy tepsibe és rakd be a sütőbe sülni. Én elég magas hőfokon szoktam sütni kb 1 órát, vagy inkább többet. Aztán vedd ki és vágd ketté, ha már megsült a közepe, akkor kicsit barnás lesz és szépen lejön a héjáról. Hagyd egy kiscsit kihűlni, majd kapard ki a belsejét és turmixold össze az olajjal, zúzott fokhagymával. Adj hozzá pici sót, borsot és az aprított petrezselymet. Tedd bele egy lezárhatós tálkába, üvegbe és a hűtőben tárold.

 

Összetevők:

·      400g konzerv csicseriborsó leöblítve

·      1 gerezd fokhagyma darabolva (1 kis fej új fokhagymával helyettesíthető)

·      1 csokor petrezselyem

 ·      1 kis fej lila hagya darabolva

·      1tk őrölt római kömény

·      1 tk őrölt koriander

·      1⁄2 tk őrölt csípős fűszerpaprika vagy chilli

·      2 ek tk liszt

·      2 ek oliva olaj a sütéshez

·     

Elkészítés:

A leöblített csicserit papírtörlővel megszárítjuk, majd robotgépbe rakjuk a folhagymával, lila hagymával, petrezselyemmel, fűszerekkel és a liszttel és egy kis sóval együtt és finom masszává aprítjuk. Ezután a kezünkkel fasírtokat formázunk belőle. Az olajat egy serpenyőben felhevítjük és a fasírtokat oldalanként kb. 3 perc alatt aranybarnára sütjük.

Jó tanács: a formázásnál segít, ha a kezünket kicsit bevizezzük, sütésnél ne rakjunk egyszerre túl sok fasírtot a serpenyőbe.

 

Zöldborsó-Retek saláta fetával (4 fő részére)

Krumplisaláta:

Összetevők:

1 kg krumpli

1 evőkanál mustár

3 evőkanál olivaolaj

1 nagy fej hagyma

1 citrom

1 csokor petrezselyem

 

Elkészítés:

Ha újkrumplid van és kis méretű, akkor mosd meg, dörzsölgesd meg a külsejét egy szivaccsal, tedd bele egy fazékba és főzd meg. Ha nem újkrumplid van, akár darabolva is megfőzheted. Közben készítsd el az öntetet: a mustárt keverd el a citrom levével (ezekből ízlésed szerint használj) majd lassan kevergetve adagold hozzá az olivaolajot, hogy szépen elkeveredjen vele. Aprítsd fel a petrezselymet, hagymát (akár paprikát is tehetsz bele, vagy olajbogyót). Dobd bele őket egy tálba. Szűrd le a kruplit, ezt is tedd bele  a tálba és öntsd rá az öntetet. Tehetsz rá sót, borsot is ízlés szerint. Keverd öszze és jó étvágyat! Melegen és hidegen is fincsi.

Sárgaborsó főzelék:

Összetevők:

olivaolaj

2 zellerszár

2 hagyma

fél teáskanál kakukkfű

fél teáskanál oregánó

500g sárgaborsó

1,5 l zöldségalaplé

só, bors

mustár

kenyér

Elkészítés:

Készíts alaplét mindenféle zöldség felhasználásával. Ez nagyon egyszerű. Pucold meg és vágd nagyobb darabokra a zöldségeket (vöröshagyma, sárgarépa, fehérrépa, krumpli, zeller, karalábé, paradicsom, paprika, fokhagyma - vagy ami épp van otthon). Forrósíts fel olivaolajat egy fazékban, add hozzá a zöldségeket, kevergesd kicsit, majd öntsd fel vízzel. Tegyél bele fűszereket: bors, kakukkfű, rozmaring, sózd meg és hagyd főni, hogy a benne levő alapanyagokból kijöjjön az ízük és egy kellemes alaplét kapj. A vége felé tehetsz bele petrezselymet is, de azt ne főzd sokáig, mert nem tesz jót neki.

Aprítsd fel a zellerszárat és a hagymát kis kockákra és olivaolajon tedd föl egy fazékban a tűzhelyre. Add hozzá a kakukkfüvet és az oregánót is és 10 percig párold alacsony hőfokon. Majd add hozzá a megmosott borsót, öntsd fel az alaplével és forrald fel. Azután vedd vissza a hőfokot közepesre és fedő alatt 50 percig főzd, amíg eltűnik a víz alóla. Egy krumlinyomóval kicsit pépesítsd össze, ízesítsd sóval, borssal. Tálaláskor tegyél csípős mustárt a tetejére és kínálj hozzá házi kenyeret.

Ha húsevő vagy, akkor készíthetsz hozzá egy kis sonkát. Olasz sonkát (pl. prosciutto crudo) tépkedj darabokra és olivaolajon süsd pár percig amíg egy kicsit összekunkorodik és ropogós lesz. Ezt tedd a főzelék tetejére. Isteni lesz...

Minestrone:

Bátran variálhatod az összetevőket. Tehetsz bele hüvelyeseket (bab, lencse) és gabonákat is (árpagyöngy, zabpehely stb.) Így télen egy nagyon gazdag és tápláló levest kapsz.

Összetevők:

2 konzerv paradicsom lé nélkül

3 közepes répa

2 közepes póréhagyma

2 fej lila hagyma

5 zellerszár

1 fej káposzta

1 evőkanál olivaolaj

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál apróra vágott rozmaring

8 dl zöldségalaplé

friss bazsalikom

150g spagetti

só, bors

reszelt parmezán

Elkészítés:

 

 Falafel fasírt (4 fő részére):

 

Készíts alaplét a sárgaborsónál leírt módon. Majd a sárgarépát, póréhagymát, zellert és a lilahagymát vágd fel egyforma kis darabokra. Vágd össze a fokhagymát és a káposztát is durvára. Olivaolajon párold puhára a zöldségeket a rozmaringgal a káposzta kivételével (kb. 15 perc). Add hozzá a paradicsom konzervet és főzd még 1-2 percig. Add hozzá az alaplét és főzd 15 percig. Majd tedd bele a káposztát is és fedő alatt főzd még 10 percig. Végül tedd még bele a széttördelt tésztát és a bazsalikom leveleket és ezzel főzd 5 percig (ha szárított bazsalikomod van, azt előbb tedd bele még a rozmaringgal, hogy megpuhuljon). Majd ízesítsd sóval, borssal és tálald reszelt parmezánnal. A kedvencem :)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.